Aktualności


2011-07-16
Tatarskie gospodynie
Najlepsze są tatarskie gospodynie! Podczas tegorocznych Dni Sokółki 19 czerwca br. odbyło się I Ogólnopolskie Święto Kurczaka pod hasłem „Żyj ze smakiem – delektuj się kurczakiem”. Organizatorami imprezy był Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych – Izba Gospodarcza oraz burmistrz Sokółki Stanisław Małachwiej. W jej programie znalazły się m.in. występy zespołów muzycznych, mistrzostwa w jedzeniu jajek na czas, wyścigów kogutów oraz konkurs na najsmaczniejszą potrawę z kurczaka, oczywiście. Do tego kulinarnego pojedynku stanęło trzynaście pań z Sokółki i okolic, w tym nasze wspaniałe tatarskie gospodynie. Dziesięcioosobowe jury miało wielki problem z wytypowaniem najlepszego dania. Wśród przygotowanych potraw znalazły się m.in.: fyrsztyk, czebureki, słodziutki kurczaczek, warstwowiec, kurczaki faszerowane, pierogi z podrobami, kurczakowy tort, sałatka z kurczakiem z melonem, kurczaki z ryżem i w curry, szaszłyki, pieremiacze oraz roladki z kurczaka w sosie truskawkowo-żurawinowym z lodami. Wreszcie jurorzy zdecydowali, że tytuł Mistrza Kulinarnego ‘Sokółka 2011’ zdobyła Elżbieta Radecka z Sokółki za przygotowanie słodziutkiego kurczaczka. Serdecznie gratulujemy Eli tego sukcesu! Dodajmy, że wśród laureatek znalazła się także Mirosława Korycka, uhonorowana trzecim miejscem za niewątpliwie przesmaczny warstwowiec, zaś wyróżnienia otrzymały: Maria Radecka, Dżenetta Miśkiewicz, Żanna Szczęsnowicz, Ewa Sulkiewicz oraz Chalima Korycka. Jednym słowem: tatarska kuchnia górą! Brawo! (ski)